close-button

Zvon želja

Zvon želja

Številnim obiskovalcem svetišča, ki od nekdaj romajo na otok, je zelo ljub zvon želja. Ko pozvonijo, se priporočijo Materi Božji in ji v veri, da jih usliši, izročajo svoje želje in prošnje.

zamenjaj sliko
Število izdelkov: 0    

Pozvonite na zvon želja

  • Želim si, da bi prišel v nebesa.
  • Da bi še dolgo živeli.
  • Moje srce verjame, bije. Kot plemenita želja.
  • Prosim za zdravje.
  • Da bi ga videla še enkrat. Pa čeprav od daleč.
  • Marija, prosi Boga, da celemu ljudstvu prinese srečo.
  • Želim si, da bi bil vse življenje posvečen Bogu in srečen.
  • Prosim za svoje zdravje in zdravje mojih najbližjih.

Potičnica

Potičnica

Št. artiklov: 3

na stran

Padajoče

Št. artiklov: 3

na stran

Padajoče

V POTIČNICO Blejski otok Vas vabimo na tradicionalno slovensko POTICO raznovrstnih okusov. S poticami po Vaši izbiri pripravimo pogostitve ob porokah, poslovnih srečanjih, praznikih in drugih priložnostih.

Prikazi peke potice: sobota, 10.maj, 24. maj, od 9.00 - 13.00 ure.

 
potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica potica
 
 
  • POTICA – slovenski praznični kolač, brez katerega v naši domovini ni praznika – ne božiča ne velike noči, pa tudi ne drugega družinskega slavja. Slovenija v kulturnem razkošju svojih pokrajin ponuja mnogo različnih kulinaričnih dobrot in pozna veliko vrst potic: tako preprostejše kot mojstrsko zvite in razkošne ... Pri nadevanju te imenitne sladice ima pekova kreativnost prosto pot – zato velja, da kolikor je gospodinj in kuharjev, toliko je slastnih receptov zanjo. In male skrivnosti za uspešno pripravo te sladice gredo iz roda v rod.

    Najbolj razširjena in priljubljena je orehova potica, pečena v krušni peči v POTIČNICI – lončenem, običajno ročno izdelanem modelu v obliki Kristusove krone. Tako pečena sladica razvije najboljši okus.

    Za Vas prav táko vsak dan pečemo V POTIČNICI BLEJSKI OTOK. Ponosni smo nanjo in jo pripravljamo skrbno in z ljubeznijo. Dan, ko nas obiščete, naj bo kakor praznik. Dobrodošli in dober tek!

    več


    ZGODBA O POTICI

    Potica je sladica, ki jo Slovenci pripravljamo za svoje praznike. Na veliko soboto jo nesemo k blagoslovu jedil oziroma žegnu, saj simbolizira Kristusovo krono.

    Prve zgodovinske omembe potice sodijo v 17. stoletje, ko je raziskovalec J. V. Valvasor podrobno opisal našo deželo in med njenimi posebnostmi omenil tudi potico, ki se jo naredi iz tanko razvaljanega testa, premaže z nadevom iz medu in orehov ter povije. Iz besede »poviti« verjetno izhaja tudi njeno ime »povitica« oziroma »potica«.

    Tradicija peke pogač je veliko starejša od prvih zapisov o potici. Potico so v naših krajih od nekdaj pripravljali v kvašeni ali nekvašeni obliki, jo jedli toplo ali hladno in nekdaj je bila potica pogosto zapovedana kot postrežba gospodarju ali kot plačilo dela davščine.

    Potico pripravljajo v vseh slovenskih pokrajinah v mnogo različicah. Testo zamesijo iz različnih vrst moke ter ga namažejo z raznovrstnimi nadevi iz sadja in zelišč. Potico lahko jemo hladno ali toplo, s priborom ali (najbolje) kar po domače – z rokami.

    skrij

  • OREHOVA POTICA 

    Testo:
    60 dag moke
    2 dag kvasa
    3 dl mleka
    4 dag sladkorja
    14 dag masla
    4 rumenjaki
    1 žlička sladkorja z vanilijo nastrgana limonina lupinica 2 žlici ruma

    Nadev:
    60 dag orehov
    3 dl sladke smetane
    25 dag sladkorja
    2 žlici ruma
    4 beljaki

    Postopek:

    1. Kvas zmešamo z žličko sladkorja, žličko moke in nekaj žlicami mleka ter pustimo vzhajati 15 minut.
    2. Za nadev orehe in sladkor prelijemo z vročo sladko smetano (ali mlekom) in rumom. Dobro premešamo. Na koncu dodajamo sneg iz beljakov, da nadev postane mazav.
    3. Pripravimo testo. Vse sestavine damo v skledo in zmešamo v gladko testo. Testo razvaljamo in premažemo z nadevom, tesno zvijemo ter položimo v pomaščen pekač. Pokrijemo in pustimo približno 60 minut na sobni temperaturi.
    4. Pečemo na 180° Celzija 60 minut. Pečeno potico nekaj časa pustimo v pekaču, da se malo utrdi, nato pa jo zvrnemo na leseno desko in pokrijemo s krpo. Po želji lahko ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu.

  • PONUDBA POTIC - POTIČNICA BLEJSKI OTOK

    Sladke potice

    Orehova
    Orehova z rozinami
    Orehovo-medena
    Orehovo-medena z rozinami
    Lešnikova
    Lešnikova z rozinami
    Lešnikovo-čokoladna
    Lešnikovo-čokoladna z rozinami
    Mandljeva
    Mandljeva z rozinami
    Mandljevo-čokoladna

    Mandljevo-čokoladna z rozinami 
    Pistacijeva
    Rožičeva
    Rožičeva s suhim sadjem
    Potica s suhim sadjem
    Pirina z mešanim suhim sadjem
    Kostanjeva
    Sadna – s svežim sezonskim sadjem
    (češnjeva, marelična, slivova, jabolčna …)
    Sadno-skutna – s svežim sezonskim sadjem
    (češnjeva, marelična, slivova, jabolčna …)

    Makova
    Makova z brusnicami
    Makova z marelicami
    Pehtranova
    Pehtranova z rozinami
    Drobnjakova
    Drobnjakova z brusnicami
    Zeljševka, sladka z rozinami
    Bizeljska ajdova
    Potratna (z orehi, s skuto in čokolado)

    Slane potice

    Ocvirkova
    Čebulna
    Čebulna s skuto
    Čebulna z mladim sirom
    Čebulna z orehi
    Čebulna z gnjatjo
    Porova
    Porova z gnjatjo 

    Bučna polnozrnata
    Bučna polnozrnata z gnjatjo
    Paradižnikova
    Paradižnikova z gnjatjo
    Bizeljska ajdova z gnjatjo in čebulo
    Belokranjska špehovka
    (z dimljeno slanino in zelišči) 

    Zeljševka
    Luštrkajca
    Zelenjavne mini potičke
     – za bifejsko strežbo
     – s sezonsko zelenjavo
    Drobnjakova
    Drobnjakova z gnjatjo

  • Cena potice je 34 EUR/kg

    +
    +
    +
    +
    +
    +

       
  • +
    +
    +
    +
    +
    +
    +
    +
    +
    +
    Penina
    Vino
    Brezalkoholne pijače
    Ostalo:

     

    Cena potice je 34 EUR/kg

    +
    +
    +
    +
    +
    +