Znamenitosti

Veliko v malem

Otok prebujene dediščine

Sakralna dediščina Blejskega otoka kot avreola osvetljuje ta sveti romarski kraj. Otok je mnogo več kot podoba, ki jo krasi znamenito stopnišče s cerkvijo Marijinega Vnebovzetja.

Obisk tega koščka kopnega sredi jezera naj bo kot praznični dan, ko si vzamete čas, da se ob spoznavanju izjemne dediščine in legend posvetite tudi svetemu.

Cerkev Matere Božje
na jezeru

Manjše svetišče, posvečeno Marijinemu rojstvu, je na otoku verjetno stalo že v 7. ali 8. stoletju.

Prvotno kapelico so pozneje pozidali v cerkvico, jo večkrat prezidali in romanske značilnosti je sredi 15. stoletja zamenjala gotika.

Sedanjo baročno obliko je stavba dobila konec 17. stoletja. Cerkev krasijo slikovite freske, oljne oltarne slike, kipi in druga sakralna ornamentika različnih obdobij.

Na trati pred cerkvijo stoji baročni kip sv. Marije Magdalene, zavetnice romarjev. Ob južnem delu cerkvene apside pa je postavljen gotski svetilnik.

Zvon želja

Številnim obiskovalcem, ki od nekdaj romajo na Blejski otok, je zelo ljub zvon želja ali Marijin zvonček. Nanj lahko pozvonite v cerkvi Matere Božje na jezeru. S pozvanjanjem se priporočite Devici Mariji ter ji v veri izročate svoje želje, prošnje ali zahvalo.

Razgledni zvonik

Mogočen samostojni zvonik je v spodnjem delu še gotski, osrednji del je bil pozidan po potresu 1511, ko je bil močno poškodovan in le za silo popravljen z leseno zgradbo. Zvonik so temeljito prenovili leta 1680. V njem zvonijo trije bronasti zvonovi. Leta 2013 je bila notranjost zvonika vključno z mehansko nihajno stolpno uro celostno obnovljena. Od takrat je samostojni zvonik ponovno odprt za obiskovalce, ki se lahko 52 metrov visoko povzpnejo in spustijo po dvosmernem stopnišču.

Južno kamnito stopnišče

Na južni strani daje značilno podobo Blejskemu otoku znamenito kamnito stopnišče iz 17. stoletja. Sestavljeno je iz 99 širokih stopnic iz breče, lokalne konglomeratne kamnine. Stopnišče je dal postaviti Max Petschacher von und zum Schöffart leta 1655. Ob stopnišču se nahaja votivna kapelica, sezidana v zahvalo Materi Božji.

Proštija

Stavba je bila zgrajena za bivanje duhovnika (prošta). Otok so obiskovali številni romarji, ki so lahko prespali v prostorih proštije, velike nadstropne zgradbe tik ob cerkvi. Stavba je bila sprva pritlična. Prezidali so jo najprej v začetku 17. stoletja, leta 1787 pa so ji dodali vrhnje nadstropje.

Danes v obnovljeni stavbi proštije delujejo etnološka ustvarjalnica, prodajna galerija in muzej.

Mežnarija

Mežnarija je bila zgrajena po letu 1685 za družino mežnarja, ki je v preteklosti skrbel za otok. Stavba je postavljena tik ob zgornjem delu kamnitega stopnišča, ki skupaj z njeno značilno kasetno fasado danes daje prepoznavni obraz otoku.

Potičnica

V nekdanjem vrtu med mežnarijo in proštijo je od šestdesetih let dalje umeščen paviljonski gostinski lokal, v katerem od leta 2012 deluje Potičnica. Kot pove ime, iz lokala vedno diši po sveže pečeni praznični slovenski potici.

Puščavica

Na severni strani otoka za cerkvijo stoji manjša stavba z imenom puščavica. Zgrajena je bila kot preprosto leseno bivališče za puščavnika, ki je živel  in molil na otoku. Leta 1849 so stavbo prenovili in v njej uredili v prenočišče za romarje.

Severno kamnito stopnišče

Ob puščavici je bilo leta 1852 zgrajeno kamnito stopnišče, po katerem se ob studenčku spustimo do severnega otoškega pristana in do Lurške kapelice pri studenčku.

Kapela
Lurške Matere Božje

Ob severni obali otoka je izvir studenčka, ki se izteka v jezero. Že Valvasor vodo hvali kot izvrstno in poleti tako ledeno mrzlo, da se vsi čudijo, kako more na tako majhnem otočku izvirati studenček. Na tem kraju je kapelica Lurške Matere Božje. Leta 1888 jo je postavil knez Ernest Windisch-Graetz v zahvalo Materi Božji, saj je ob umivanju oči z vodo studenčka njegova slepa soproga spregledala.

Cerkev Matere Božje na jezeru

K zavetnici cerkve Mariji Materi Božji že stoletja prihajajo romarji z vseh koncev sveta. Z molitvijo ji izročajo svoje želje, zahvale in prošnje.

Poglej več

Kapela Lurške Matere Božje pri studenčku

Ob severni obali Blejskega otoka boste naleteli na izvir studenčka in ob njem odkrili kamnito kapelico Lurške Matere Božje.

Poglej več

Puščavica

Za umik v samoto in predajo molitvi je bila zgrajena stavba, ki ji pravimo puščavica. Nekoč je v njej prebival duhovnik puščavnik.

Poglej več

Zvon želja

Pozvanjanje zvona želja je glas duše, ki nad jezerom odzvanja v nebo. Ko boste pozvonili na Marijin zvonček, se boste priporočili Materi Božji Kraljici.

Poglej več

Razgledni zvonik

Velja se povzpeti na cerkveni zvonik z obnovljeno stolpno uro, saj se od tu ponujajo čudoviti razgledi na jezero, obalo in okoliške vršace.

Poglej več

Proštija

Nekoč je bila stavba ob cerkvi namenjena duhovnikom in oskrbi romarjev. Danes sta v njej galerija in muzej, kjer se odvijajo etnološke delavnice.

Poglej več

Potičnica

Mežnarijo in proštijo povezuje stavba, ki je dobila ime Potičnica, saj iz nje vedno diši po sveže pečeni tradicionalni slovenski potici.

Poglej več

Mežnarija

V starodavni mežnariji je danes prostor za protokolarne namene. Nekoč je v njej živel mežnar z družino, ki je skrbel za otok.

Poglej več

Južno kamnito stopnišče

Impresivnih 99 stopnic se vzpenja proti osrednjemu delu otoka z južne strani. Vzpon po stopnišču je prispodoba poti k Bogu.

Poglej več

Severno kamnito stopnišče

K severnemu otoškemu pristanu se lahko spustite po manjšem kamnitem stopnišču. Ob njem žubori otoški studenček.

Poglej več

Fotogalerija

Vsi odsevi Blejskega otoka
Slikovitost Blejskega otoka je navdih v vsakem letnem času.

Po znamenitih kamnitih stopnicah se že več kot tri stoletja vzpenjajo romarji na božji poti k Materi Božji na jezeru.

Pletne pod južnim stopniščem. V tradicionalnem blejskem plovilu je najlepše pluti čez jezero, saj nič ne zmoti otoškega miru.

Blejski dragulj obsijan z lučjo, ki preseva temne oblake.

Cerkev Matere Božje s prostostoječim zvonikom in na travniku spredaj kip sv. Marije Magdalene, zavetnice romanja.

Obiščite nas

Samostojno ali z vodnikom

Dan, preživet na Blejskem otoku, naj bo kot praznik, ki razveseli srce in pomiri dušo.

Izvedite več

Kontakt
Blejski otok

Informacije, naročila porok in najava organiziranih skupin:
T: +386 4 576 79 79
F: +386 4 576 79 01
E: info@blejskiotok.si
Pristojbina za otok, info, najava organiziranih skupin:
T: +386 4576 79 77

Potičnica Blejski otok

T: +386 4 576 79 79
E: poticnica@blejskiotok.si info@blejskiotok.si

Hotel Stari Farovž

T: +386 70 865 738
E: hotel@blejskiotok.si

Prodajna galerija

T: +386 4576 79 78

Naročilo bogoslužja in svete maše

Naročilo preko spleta ali osebno v župnijski pisarni Župnije Bled vsak ponedeljek od 8.00 do 10.00.
Možni dodatni termini: vsak dan ob 7.30 po predhodnem dogovoru z Župnijo Bled.

Župnija Bled

DŠ: 95119159
TRR: IBAN SI56 0700 0000 0791 028 (GB d.d., Kranj)
E-mail: info@zupnija-bled.si

Naročilo >>
Osnovni podatki
Blejski otok, d.o.o.

Slovenski trg 1
4260 Bled
Slovenija

ID DDV: SI13782061
MŠ: 2039702000
TRR: IBAN SI56 0313 9100 0250 549 (SKB d.d.)

Imate vprašanje?
waves