BLEJSKI OTOK,  PETEK, 9. OKTOBER  2015, OB 18.00

CERKEV MATERE BOŽJE NA JEZERU

 

ORGELSKI KONCERT

PETER DEN OUDEN

(Nizozemska)

z gosti :

 

Prvo slovensko pevsko društvo

LIRA iz Kamnika

DIRIGENT

Andrej Misson

SOLISTA

Andreja Zakonjšek Krt

Primož Krt

 

VLJUDNO VABLJENI

Peter den Ouden je študiral orgle, klavir, dirigiranje, cerkveno glasbo in glasbeno pedagogiko v Amsterdamu ter Hilversumu na Nizozemskem. Sprva je bil več let organist in glasbeni pedagog na »njihovi gimnaziji«.

Zdaj je svobodni glasbenik.

Od leta 1985 do leta 2006 je predaval glasbeno pedagogiko in zborovodstvo na visoki glasbeni šoli, Conservatorium of Hilversum, od leta 1996 do septembra 2006 pa tudi na njihovi »glasbeni akademiji« Amsterdam School for the Arts, Conservatorium of Amsterdam. Od leta 2002 je bil tam tudi koordinator za mednarodne odnose.

Peter den Ouden je zelo cenjen gostujoči predavatelj, dirigent, organist in ocenjevalec doma ter v številnih državah po svetu.

V preteklosti je imel več orgelskih koncertov tudi pri nas v Ljubljani, Novi Gorici, Kamniku in Škofji Loki.

Zdaj je prav tako svetovalec za glasbeno izobraževanje, profesor orgel in zborovodstva v Surinamu, bivši nizozemski koloniji v Južni Ameriki.

Poleg vsega omenjenega je tudi zunanji strokovni izvedenec za ArtEZ konservatorije na Nizozemskem.

Napisal je več člankov o glasbeni vzgoji v več evropskih državah, pravkar pa sodeluje tudi v raziskavi o glasbenem izobraževanju odraslih.

Več let je bil predsednik mednarodne organizacije glasbenih pedagogov EAS.

Peter den Ouden je leta 1995 prejel tudi častni doktorat angleške univerze v Cambridgeu, the Anglia Ruskin University.

 

Andrej Misson, skladatelj, organist, zborovodja, glasbeni teoretik in Peter den Ouden se poznata že od leta 1995. Tedaj je Peter den Ouden prvič obiskal  Slovenijo in kot predavatelj gostoval na ljubljanski Akademiji za glasbo. Profesorje njenega pedagoškega oddelka je naslednje leto povabil na strokovni ogled njihove visoke glasbene šole, Konservatorija v Hilversumu. Tako ga je takrat Andrej Misson s še dvema kolegicama tudi obiskal. Peter den Ouden  je kasneje izvedel tudi tri Missonove skladbe: orgelsko Ario in Finale iz dela Toccata, Aria, Finale, skupaj z našo priznano mezosopranistko Barbaro Kozelj, ki je študirala na Nizozemskem, pa še Ave Mario. 19. nov. leta 2011 je ob slovesu od dolgoletnega vodenja mešanega zbora v Amersfoortu  premierno izvedel še Missonovo mašo za dve solistki, mešani zbor, godalni orkester in orgle z naslovom Missa Ecumenica.

Njuno prijateljstvo je letos napolnilo že 20 let, prav tako pa teče petnajsto leto, kar Andrej Misson vodi zbor kamniške Lire, Prvega slovenskega pevskega društva, ki je nastalo in bilo uradno registrirano leta 1882. Današnja Lira uspešno nadaljuje bogato pevsko tradicijo prednikov, s številnimi nastopi doma in na tujem, ter udeležbo na tekmovanjih. Leta 2008 so v Pragi dosegli srebrno plaketo.Preberite več >>